_MG_1885-2

Cuketový salát

Marně byste hledali většího milovníka salátů, než jsem já. Vlastně je to takové moje hobby, vymýšlet saláty ze všech druhů zeleniny a ovoce. Minulý týden jsem byla na trhu a všude jsem viděla bedýnky s barevnými cuketami. Přemýšlela jsem, jak si je doma připravit. Nejsem zrovna fanoušek teplé cukety a ani v polévce nepatří k mým nejoblíbenějším. Když jsem byla malá, jedla jsem ji ráda syrovou. Nakonec jsem se tedy rozhodla, že si vymyslím vlastní salát ze syrových cuket. Koupila jsem si tmavě zelenou, žlutou a světle zelenou. Ale myslím, že klidně můžete použít jen jednu barvu. Sáhněte raději po menších kusech, které jsou šťavnatější. Cukety jsem doplnila mojí oblíbenou kombinací rajčátek, koriandru a citronu, díky kterým je salát hezky osvěžující. A ještě jsem přihodila pár opečených mandlí pro správné křupnutí!

Na 4 porce
Doba přípravy: 20 minut

1 středně velká žlutá cuketa
1 středně velká tmavě zelená cuketa
1-2 menší světle zelené cukety
150 g cherry rajčátek
1/2 svazku koriandru
1-2 dobré citrony
50 g mandlí
3 jarní cibulky
6 lžic olivového oleje
sůl, čerstvě mletý pepř

1. Rozpálím si pánev. Mandle si nasekám nahrubo a opeču je na pánvi. Když jsou hotové, začnou krásně vonět! Proces opékání trvá zhruba 3 minuty.

2. Očištěné cukety si nakrouhám na tenké plátky na mandolíně. Když mám cukety trošku delší, klidně je překrojím na půl ať nemám plátky dlouhé jako špagáty.

3. Pak si nakrájím rajčátka na půlky a přidám je k cuketě. Z jarní cibulky odkrojím zelenou část a zbylou bílou, která má velmi jemnou chuť, nakrájím na tenká kolečka a přisypu je k cuketě. Koriandr nasekám a přisypu ho do mísy.

4. Vše pak trochu osolím a opepřím čerstvě mletým pepřem. Přidám olivový olej, šťávu z citronu a pečlivě promnu salát mezi prsty. Nakonec salát podle chuti dochutím solí a pepřem a posypu mandlemi.

1438856427983

3 komentáře k “Cuketový salát

  1. Salát vypadá skvěle! Máte nějaký tip, jak se (spíše tedy v teplé kuchyni) vyhnout zhořknutí cukety? Moc děkuju, Monika

  2. Opravdu se můžou jíst cukety syrové ? A co když jsou už větší ? A šlo by tam místo toho koriandru dát třeba petrželku nebo něco jiného ? Koriandr má pro mě nezvyklou chuť a když je někde, tak to nemůžu vůbec pozřít.

    1. Hezký den Anno, cukety se opravdu mohou jíst syrové. Menší jsou lepší, protože obsahují méně pecek a jsou šťavnatější. Pokud Vám vadí koriandr, určitě použijte něco jiného, fantazii se meze nekladou 🙂 Bára

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *